2016-10-30

Trys vaikiškos dainelės pradedančiajam

Iškarto išmokti groti rimtesnius kūrinius kogero neįmanoma. Taip, kaip kūdikis ne iš karto pradeda vaikščioti, taip ir mokymasis groti reikalauja palaipsnio ėjimo link mokėjimo. Jei jūs jau susipažinote su grojimu akordais, čagingu ir pasilavinote su pavienių natų grojimu - laikas pereiti prie paprastų, vaikiškų melodijų.
Vaikiškos, paprastos melodijos (dainelės) gerai tuo jog jei akordais anksčiau jau grojot, bet tai nevisai padėjo pajausti muzikos melodiją, tai vaikiškos melodijos - bus pats tas pradžiai. Techniškai sugroti tokias daineles - paprasta!  Dažniausiai atlikime naudojamos gretimos kiaurymės, nešokinėjant praleidžiant kelias ir tokiu būdu pereinant nuo vienos - prie kitos kiaurymės lengviau išmokstama.. Vaikiškos melodijos dažniausiai yra ne tik nesudėtingos, bet ir trumpos, tad ir tuo jos yra paprastos mokytis. Dar jos paprastos mokytis tuo jog yra gerai žinomos nuo vaikystės. Anksčiau esu įkėlęs porą lietuviškų vaikiškų dainelių mokymuisi, na o šį kart - pasaulinio masto žinomos vaikiškos melodijos. Jų būs net trys šioje temoje (įraše): "Row, row, row Your boat", "Frère Jacques" (ang. Brother John, liet. Broli Žakai) ir "Twinkle twikle little star". Grojant paprastas melodijas pavienėmis natomis yra gerai tuo jog taip geriau susipažįstate su armonikėle, atskirai kiekvienos kiaurymės garsu, kur palaipsniui išmokstate nebežiūrėti kelintas jos numeris ir taip mokotės iš klausos atskirti kur kuri yra.

"Row, row, row Your boat"
(Tabai šiai dainelei):

4 4 4   -4  5
5 -4  5 -5  6
777   666   555   444
6 -5 5 -4 4
nuoroda į YouTube video pavyzdį: "Row, row, row Your boat"

"Broli Žakai"
(Frère Jacque, Brother John)
Tabai šiai dainelei:

4 -4 5 4          x2 kartai
5 -5 6            x2 kartai
6 -6 6 -5 5 4   x2 kartai
4  4  3            x2 kartai
pabaigą galima užbaigti ir taip: -3 4, o galima ir be tokios pabaigos!
nuoroda į YouTube video pavyzdį: "Broli Žakai"

"Twinkle twikle little star"
(Tabai šiai dainelei):

4 4     6 6   -6 -6   6
-5 -5    5 5   -4 -4  4
6 6    -5 -5    5  -4
6 6    -5 -5    5  -4
4 4     6 6   -6 -6   6
-5 -5    5 5   -4 -4  4

nuoroda į YouTube video pavyzdį: "Twinkle twikle little star"


Daugiau populiariųjų vaikiškų dainelių mokymuisi armonikėle, kūrinių pavyzdžiai (savarnkiškam mokymuisi, tabus galite rasti puslapyje www.harptabs.com ):
"Baa, Baa, Black Sheep" (no. Bæ, bæ, lille lam)
"Mary Had a Little Lamb"
"Jingle Bells"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą