2017-02-21

Apie tonacijas

Rašydamas apie armonikėles, praleidau gana vieną svarbų, paminėtiną dalyką apie tonacijas. Tikiuosi pakankamai aiškiai parašiau, kas tos tonacijos yra ir kokios jų yra pagrindinės. Šįkart truputėli detaliau apie jas (tonacijas). Jei jūs esate visiškai "žalias" galbūt tai nėra jums svarbi informacija, pakanka žinoti pagrindines ir pirmąjį trejetuką,
renkantis pirmąją armonikėlę. Tačiau jei esate pakankamai žingeidus pradedantysis, galbūt jau jums yra kilęs klausimas: kam reikalinga tiek tonacijų? O jų skirtingų yra visai nemažai.
Pagrindinės tonacijos (mažorinės) atitinka kvintų ratą:
G, Ab, A, Bb, B, C, Db, D, Eb, E, F, F#. Čia išdėstymas nuo žemiausios iki aukščiausios tonacijos.
Paaiškinimas: sekanti po didžiosios raidės, mažoji raidė "b" reiškia bemolį (pustonis mažiau nei pilna nata), o ženklas "#" simbolizuoja diezą (pustoniu aukštesnį toną nei pilna nata).

Pažemintos tonacijos:
LLE, LLF, LLF#, LLG, LG, LAb, LA, LBb, LB, LC, LDb, LD, LEb, LE, LF, L#.

Raidė L iš anglų "Low" t.y. žema, dvi raidės LL = low low, arba liet. žema žema, tai yra labai žema, labai pažeminta tonacija.

Visos pagrindinės tonacijos standartiškai yra mažoro dermės, tačiau kone visos jos gali būti ir minorinės. Tarkim gamintojas Lee Oscar turi tokį minorinių armonikėlių asortimentą:
Dm, Ebm, Em, Fm, F#m, Gm, Abm, Am, Bbm, Bm, Cm, Dbm.
Tas pats gamintojas, dar turi ir "Harmonic Minor" armonikėles su tokios tonacijomis:
Gm, Abm, Am, Bbm, Bm, Cm, Dbm, Dm, Ebm, Em, Fm, F#m.
Kaip, turbūt, supratote raidė "m" nurodo jog tai "minorinė" tonacija.

Reikia paminėti jog ne visi armonikėlių modeliai ir ne visi gamintojai turi pilną tonacijų asortimentą kiekvienai armonikėlei! Be mano minėtų tonacijų yra dar specialūs armonikėlių modeliai, kur vienoje armonikėlėje yra ir Low (pažeminto tono) kiaurymės (liežuvėliai) ir standartinės mažoro tonacijos kiaurymės. Tokie pavyzdžiai yra 12, 13 ir 14 kiaurymių diatonines armonikėles, kur prie standartinių 10 kiaurymių pridėtos papildomos Low kiaurymės. Tokius modelius turi Hohner: "Marine Band 364" ir "365" modeliai arba Brendan Power (Suzuki atstovas) "Lucky 13" modeliai.
Be visa to yra armonikėlių meistrai kurie iš standartinių modelių kitaip suderina armonikėlės skambėjimą, laikydamiesi tam tikrų standartų arba pagal kiekvieno muzikanto poreikį atskirai. Tokios armonikėlės vadinamos Custom, ką lietuviškai reikštų: nestandartinės arba individualizuotos armonikėlės. Apie tokias armonikėles, teks parašyti kadanors vėliau.

Grįžkim prie tonacijų temos ir anksčiau minėto klausimo: o kam reikalinga tiek tų tonacijų?
Kiekvienas kūrinys turi savo tonaciją ir kuomet pradedate drauge groti su kitais muzikantais ir kitais instrumentais, jūsų armonikėlė turi derėti prie atliekamo kūrinio tonacijos! Jei nederės, tai muzikaliai išprususiam klausytojui tai girdėsis ir jausis neatitikimas. Tarkim jei grosite solo armonikėle, kur kurinys parašytas bus G (sol rakte, tonacijoje), tai jūsų armonikėlė turi būti parinkta irgi G tonacijos.
Jei grosite vienas, be gitaros ar kokio kito akustinio instrumento, praktiškai nėra labai svarbu kokios tonacijos armonikėlę naudosite. Tai reiškia, jog paėmę kone betkokios tonacijos armonikėlę, pagal tabus, galėsite groti vienodai.

Minoriniems kūriniams labiau tiks minorinio nustatymo (darnos) armonikėlės. Diatoninė, 10 kiaurymių armonikėlė neturi tiek daug oktavų kaip fortepionas tarkim, todėl jos ir yra gaminamos skirtingų tonacijų. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą