2016-01-15

Harp sandara, dalys

Apžvelkime iš kokių dalių susideda diatoninė lūpinė armonikėlė. Tai pravartu žinoti renkantis ją, bei imantis valyti. Taip pat tai pravers suvokiant armonikėlės veikimą, grojimo techniką.
Armonikėlė - nesudėtingas instrumentas, sudarytas iš nedaug dalių. Pagrindinės dalys yra:
liežuvėliai (žemiau esančiame paveikslėlyje nepavaizduota), liežuvėlių plokštelės, korpusas ir korpuso dangteliai. Svarbiausios grojimui yra liežuvėliai ir korpusas ("šukos", ang. comb).

Liežuvėliai ir juos laikantys liežuvėlių plokštelės skirtingų gamintojų ir skirtingų modelių išoriškai dydžiu ir išvaizda yra daug maž panašūs, dažniausiai gaminami iš žalvario (kaikurie "Seydel" modeliai su plieniniais liežuvėliais). Gana plonus liežuvėlius veikiant oro slėgiui - jie ima virpėti suteikiantys armonikėlei garsą. 
Neišardytos (surinktos) armonikėlės korpuso ertmės - tai iš priekio matomos kiaurymės (skylutės), kurių yra 10. Išardytoje armonikėlėje, korpuso dalyje jos atrodo kaip šukų tarpai. Per juos cirkuliuoja tiek pučiamas tiek traukiamas oras, kuris priklausomai nuo to ar tai yra oro pūtimas ar tai yra traukimas krypsta link viršutinės arba apatinės liežuvėlių plokštelės, visų gamintojų gaminamos iš žalvario. Liežuvėlių ertmės nukreipia orą link liežuvėlių. 
Korpusas dažniausiai gaminamas iš medžio arba plastiko, yra ir aliumininių korpusu Seydel armonikėlės. Tai lemia skambėjimą ir tam tikru atžvilgiu garso kokybę. Taip pat dalinai įtakoja grojimą, bei priežiūrą. Tad armonikėlės pasirinkime korpusas - taip pat labai svarbus rodiklis.
Korpuso plokštelės tradiciškai - metalinės ir tik specialių meistrų pagalba kurie užsiima armonikėlių konfiguracija, kartais gaminamos iš kitų medžiagų: medžio, plastiko ar kaulo. Taip pat yra vaikiškų armonikėlių, kurių kone visos dalys plastikinės. Korpuso plokštelės dažniausiai tvirtinamos po vieną arba po du varžtelius iš šonų. Viršutinėje korpuso plokštelėje iš kairės į dešinę sunumeruotos kiaurymės nuo 1 iki 10. Skirtingų modelių armonikėlės turi skirtingų konfiguracijų korpuso plokšteles: uždarus ar su kiauryme šonus, nugarėlės: pilnai atviros, dalinai arba su papildomu perskyrimu kaip atrama į korpusą. Korpuso plokštelių ertmių konfiguracija taip pat įtakoja išeinantį garsą.

Sekančiame paveikslėlyje iš skersinio pjūvio matysite liežuvėlius, kurie veikiant orui vibruoja. Tai padės suprasti veikimo principą:



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą