2016-01-29

Kaip išsirinkti harp?

Jei dar neturite armonikėles, bet jau domitės armonikėlės grojimu, kogero pirmas aktualiausias jums klausimas: kaip arba kokią išsirinkti armonikėlę (ang. harmonica arba tiesiog harp)? Šio tinklaraščio puslapyje "Armonikėlė" rasite trumpą aprašą kokių tipų jų būna. Na, o čia pabandysiu patarti kaip ar kokią išsirinkti.
Renkantis harpiuką (armonikėlę) jūsų pasirinkimą turėtų įtakoti šios pasirinkimą lemiančios pagrindinės dalys:
armonikėlės tipas, gamintojas, kaina, tonacija ir armonikėlės korpusas. Apite tai skaitykite toliau. 
Pirmiausia reiktų jums išsiaiškinti kur galvojate ją pirkti: lietuviškoje muzikos prekių parduotuvėje ar užsisakysite iš užsienio internetu. Po to susirasti tą prekybininką ir pažiūrėti kokių gamintojų armonikėlių jie turi. Kadangi kaip nekartą jau kartojausi ir manau dar kartosiuosi - šiame tinklapyje kalbėsim apie diatonines, 10-ies kiaurymių arba dar vadinamas Blues Harp armonikėles. Jei norite pradėti mokytis groti armonikėle, būtent tokią pirmiausia siūlau rinktis mokytis. Jei turite kitokią ir turite kas gali pamokyti groti kitokio tipo nei diatoninė - puiku, tuomet galbūt patogiau bus pagalvoti apie kito tipo armonikėlę. Tačiau daugiausia informacijos ir mokomosios medžiagos yra apie diatoninę. Taip pat ja paprasčiausia pradėti mokytis. Dėl to tokią ir rekomenduoju.
Grįžtant prie minties apie gamintojus, tai labai nerekomenduočiau kinietiškų gamintojų. Deja, o gal ir laimei :) mano pirmoji buvo būtent tokia: be jokio pavadinimo ir užrašo ir net be skylučių numeracijos ant armonikėlės dangtelio korpuso, už ~2 eurus. Tokia tiks nebent vaikui kaip dovana vietoje žaislo jei norite, kad jis nesimokytu ja groti. Nors kinietiška ir atrodys visai kaip ir tikra, bet garso kokybė, bus visiškai "ne ta", gali būti jog negros ir kažkurios skylutės. Pūtimui ir traukimui reikės didesnių pastangų, dėl to gali atsirasti klaidų grojimo technikoje - to pasekoje mokymosi tempai sulėtės.
Rekomenduoju gerai žinomus, pripažintus visame pasaulyje armonikėlių gamintojus ir jų armonikėles: Seydel, Lee Oskar(Tombo), Suzuki ir HohnerKiti galimi armonikėlių gamintojai: Fender, Bushman, Huang, Johnson, Swan, Hering.
Kone visi gamintojai yra prisitaikę prie rinkos ir pasiūloje turi skirtingų lygių armonikėles, pagal atitinkamą kainą. Kone kiekvienas gamintojas turi armonikėlių pradedantiesiems - paprastesnių pagal kokybę ir kainą, pažengusiems ar profesionalams - geresnės kokybės ir atitinkamai didesne kaina. 
Lūpinė armonikėlė - nėra brangus instrumentas, jų kaina gali svyruoti maždauk nuo 20 iki 55 eurų. Galite rasti tiek už mažesnę tiek už didesnę nei mano minimą kainą, bet jei norite mokytis groti -pigesnių nesiūlyčiau, o brangesnių irgi nelabai apsimoka, jei esate pradedantysis. Atkreipkite dėmesį jog tokios kainos 2015-2016 m. vėliau jos gali kisti.
Tinklaraščio dalyje "Armonikėlė" rasite jog armonikėlės būna skirtingų tonacijų (ang. key, pažodžiui lietuviškai būtų "raktas") ir tų pagrindinių skirtingų tonacijų yra apie 20, neskaitant specialiai suderintų armonikėlių tonacijų. Taigi kaip iš tokio skaičiaus išsirinkti? Praktiškai tiks betkokia, ypač jei jau turite armonikėlę, bet geriausia mokymuisi bus šios: A, C ir D. Iš šių A tonacija bus kiek žemesnė, nei C ir D. D key (tonacija) bus aukštesnė nei A ir C. Na o C key bus per viduriuką ir pagal šitą tonaciją yra daugiausia TABų ir mokomosios medžiagos. Žemos arba aukštos tonacijos nepatartinos dėl to, kad per žemas (pvz.: G ir Low, LD...) bus sunkiau kvėpuoti ir teisingai, techniškai mokytis, o su aukštų tonacijų LA (lūpinė armonikėlė) bus per lengva ir jei kada pereisite prie žemesnių gali atsirasti problemos išgaunant garsus (pvz. E, F tonacijos), dėl to jog žemų tonacijų LA reikalauja kiek kitokio, gilesnio kvėpavimo.
Rinkdamiesi taip pat atkreipkite dėmesį į armonikėlės korpusą - iš ko jis pagamintas (žiūrėti "Harp sandara"). Plastikinio korpuso kraštai "paslepia" (uždengia) liežuvėlių plokštelių metalinius kraštus - taip lūpos švelniau slysta armonikėle. Plastikinį korpusą lengviau valyti ir jis skirtingai nuo medžio nebrinksta nuo susikaupusių seilių ant jo grojimo metu - toks korpusas tarnaus ilgiau. Tačiau mediniai korpusai suteikia armonikėlei specifinio šilto ir švelnaus skambėjimo. Nuo seno armonikėlių korpusai buvo gaminami iš medžio ir toks korpusas laikomas tradiciniu.
Taip pat skaitykite: "Top 10 armonikėlių mokymuisi".



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą