2016-03-11

Trumpa Hohner armonikėlių apžvalga

Senesniame įraše "Top 10 armonikėlių mokymuisi" nagrinėjau kurią armonikėlę siūlyčiau pasirinkti mokymuisi. Na o šiame įraše norėčiau apžvelgti keletą populiariausių Hohner diatoninių  armonikėlių. Hohner - vokiečių armonikėlių gamintojai, jau ne vieną šimtmetį
vieni populiariausių tarp armonikėlių gamintojų. Puikūs gaminiai ir ilgametė patirtis nešė ir vis dar neša šiems gamintojams šlovę.
Jei neklystu, tai kone vienintelis gamintojas sutinkamas prekyboje Lietuvoje, rekomenduojamas įvairių profesionalų pasaulyje. 

Marine Band 1896 Classic
    Žanro klasika! Daugybės žinomų atlikėjų instrumantas, tačiau pagal kaikuriuos konstrukcinius elementus pirmumo vietą užleidžia novatoriškesniems modeliams. Šis modelis išleidžiamas nuo 1896 metų, kuris buvo skirtas JAV Jūrininkų orkestrui (ang. Marine Band) dėl ko ir kilęs šio modelio pavadinimas. Klasikinis modelis ne vien dėl jo autentikos, bet ir dėl to, kad pagal jo principą kurti kiti naujesni modeliai.
Korpusas medinis, korpuso dangteliai šonuose atviri, nugarėlė pusiau atvira, kaina nedidelė. Šis instrumentas puikus, išgaunamas garsas švelnus ir skambus, tačiau turi keletą minusų, toliau apie juos. Medinis korpusas, anksčiau buvo nepadengtas impregnantais, paburkdavo nuo drėgmės, kuri atsirasdavo dėl seilių ilgainiui begrojant. Tvirtinimo elementai - vinukai, kas nesuteikia galimybės ardyti valymui ar tam tikrų korekcijų atlikimui. Liežuvėlių plokštelės gana aštrios grojimui ir tai jaučiasi lūpomis. Išgaunamas garsas nors ir labai puikus, tačiau lyginant su kaikuriais kitais modeliais kiek tylesnis.
http://us.playhohner.com

 Marine Band Special 20
    Geriauisias kokybės, garso ir kainos santykis pradedančiajam, dėl to šis modelis - naujokų favoritas, rekomenduojmas daugybės specialistų. Plastikinis korpusas ne taip rėžia lūpas ir nebringsta nuo drėgmės. Korpuso dangteliai (plokštelės) šonuose uždari, o nugarėlėje pusiau atvira, šonuose sutvirtinti po vieną varžtelį.
Kaip ir dauguma kitų modelių taip pat turi tam tikrų minusų, o konkrečiai šio modelio vienas pagrindinių minusiukų - garso kokybė. Ji pakankamai gera pradedančiajam, o šį modelį renkasi ne vien pradedantieji, bet ir muzikantai, tačiau dėl gana uždarų korpuso dangtelių ir plastikinio korpuso garso kokybė šiek tiek nukenčia. Tačiau šiuo modeliu lengva mokytis išgauti pavienes natas, bendų, o grojant plastikiniu korpusu kiek lengviau (bent jau man) "slysti", pereiti nuo vienos kiaurymės prie kitos. Be to plastikinis korpusas tarnaus ilgiau (nei paprastas medinis) ir jį valyti lengviau.

 Golden Melody
    Kiek kitokio dizaino išoriškai nei dauguma kitų Hohner armonikėlių, bet su visomis teigiamomis savybėmis kaip ir Special20. Dėl to - tai taip pat vienas populiariausių modelių pradedančiajam, bei puikus modelis profesionalams. Skirtas tiems kas daugiau linkęs groti melodingas dainas, nei tarkim bliuzą.

Rocket
    Šis modelis beveik kaip Special20, tik su tam tikrais konstrukciniais pakeitimais, didesne kaina ir naujoviška dėžutę, užsegama užtrauktuku. Vienas garsiausių (labiausiai garsą išskiriančių) Hohner modelių, gal dėl to daugiau didikuojamas roko muzikai.
Skirtumai nuo Special20: korpuso briaunos ir kampai labiau užapvalinti, šonai ir nugarėlė atviri, kiaurymės (skylutės) kiek didesnės, mano manymu naujokams lengviau mokytis.

Marine Band Crossover
  Topinis, t.y. aukščiausio lygio Hohner modelių, deja kaina irgi viena didžiausių. Puikios kokybės garsas, remiantis Marine Band klasikinio modelio sėkmės patirtimi, ištobulintas Crossover modelis. Crossover lenkia kitus modelius savo privalumais: didelis garsumas, atviri korpuso plokštelių šonai ir nugarėlė, bambukinis korpusas duoda klasikinį, gražų mediniems korpusams būdingą garsą, bet nebringsta dėl drėgmės (bambuko savybės), korpuso plokštelės sutvirtinos šonuose po du varžtelius, kurie užtikrina didesni oro sandarumą, kuris padidina garsumą ir švarumą. Liežuvėlių plokštelės nerėžia lūpų grojant, parduodamas gražioje dėžutėje užsegamoje užtrauktuku, kurią galima nešioti ant diržo (pravartu kelionėse tarkim).
Crossover pavadinimas kogero kilęs dėl šio modelio dedikacijos t.y. skirtas groti visiems muzikiniems stiliams, kuomet kiti modeliai labiau specializuoti tam tikriems muzikiniems stiliams (žiūrėti lentelę žemiau).
 
 Marine Band Deluxe
   Remiantis Crossover populiarumu ir pagal jo teigiamas konstrukcines savybes, paimtas klasikinis 1896 modelis, kuriame "ištaisyti" visi klasikinio Marine Band modelio "minusai" (sutvirtinta varžteliais o ne vinukais, galinė dalis atvira, liežuvėlių plokštelės nerėžia lūpų). Skirtingai nei Crossover, paliktas klasikinis medinis (krieušės medžio) korpusas. Kaip ir Crossover bei Rocket turi naujovišką dėžutę, užsegama užtrauktuku.

 Marine Band Thunderbird
Armonikėlė griaustinis. Tai kone identiškas Crossover modelis, tik skirtingai nei visi kiti modeliai gaminami ypatingai pažemintų tonacijų variacijos, vien tik: LF, LE, LD, LC, Lbb, LA, LG, LLF. Tokių žemiausių tonacijų modelių korpuso plokštelės gaminamos su padidintu išgaubimu - paplatinimu, tam kad liežuvėliai nesiliestu prie jų vibruojant ir nebarškėtu grojimo metu.
Big River
    Pakankamai nedidelė kaina, plastikinio korpuso privalumai (skaityti viršuje Special20), gera kokybė, garsas kiek nusileidžia kitiems anksčiau išvardintiems modeliams. Tai MS (modulinė sistema) serijai priklausanti modelis kurio detalės gali būti lengvai keičiamos ir laisvai moduliuojamos kaip tik geidžiama. Visi elementai tvirtinami varžteliais ir leidžia be jokių problemų ardyti pvz. valymui (skirtingai nei klasikinė Marine Band).

Blues Harp
  Panašiai kaip ir Big River - tai taip pat tai pačiai MS gamybos serijai priklausantis modelis, kuris leidžia laisvai moduliuoti armonikėlės atskiras dalis ir ardyti. Tačiau skirtingai nei Big River, tonuota ir dedikuota labiau bliuzui, dėl ko toks ir pavadinimas. Medinis korpusas suteikia klasikinį medinių korpuso skambėjimo privalumus, tačiau liežuvėlių plokštelės kiek aštrokos ir gali rėžti lūpas grojant (tačiau sumanumu ir darbžčiomis rankomis tai nesunkiai pataisoma).

Silver star
Itin taupiems arba žemo biudžeto armonikėlės už visiškai nedidelę kainą. Išoriškai ir konstruktiškai labai panašus modelis į populiarųjį Special20, tačiau nei pastarasis kiek nusileidžia garso kokybe. Tačiau yra žmonių kur ir juo imasi mokytis groti ir jo visai pakanaka pačių pradžiai. Su juo sunkiau seksis išgauti tam tikrus efektus, kurie priskiriami kiek aukštesniam mokymosi etapui. Tinka tiems kas nežino ir neapsisprendęs ar iš viso mokysis groti, o taip pat tinka kap dovana vaikams. Tačiau patiems mažiesiams yra atskiri, specialūs jiems - įvairių spalvų, plastikiniai vaikiški modeliai.

Reikia paminėti jog dauguma Hohner armonikėlių yra parduodamos pakuotėje, kurioje yra trumpas armonikėlių aprašymas, mini katalogas, o taip pat pridėtas kodas, pagal kurį gaunate 1 mėnesiui nemokamą prisijungimą prie www.bluesharmonica.com portalo. Ten žinomas JAV atlikėjas ir mokytojas David Barrett surinkęs ir sistematizavęs daugybę naudingos mokomosios medžiagos (anglų kalba) įvairiausiais formatais: tekstai, video, audio, PDF. Viską galima atsisiųsti. Galima pasirinkti mokymosi programą, pagal kurią internetu gali būti įvartintas jūsų lygis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą