2016-09-16

Traukinukai

Temose apie akordus ir čagingą, buvo užsiminta apie traukinio ritmo pamėgdžiojimą armonikėle. Tad šį kartą apie tai ir bus šis įrašas. Vienas iš ritmo mokymosi pratimėlių gali būti traukinio ritmo atkartojimo grojimas, kur pasitelkus keletą efektų, galima tokį ritmo grojimą
praturtinti ir smagiai groti, kas yra svarbu - gauti pasitenkinimą iš grojimo ir tobulėjimo. Efektams naudojama wa-wa elementas, kuris imituoja garvežio švilpuką (jo variacijų gai būti keletas), taip pat imituojant traukinio įsibegėjimą galima imituoti garvežio šnypštimą. Prie efektų galima pridėti ir vibrato ar tremolo elementus - žodžiu tai jūsų kūribingumo ir išraiškos reikalas. Na o pačio "traukinuko" variantų irgi yra ne vienas. Nuo pat mokymosi pradžios jūs jau galite jo mokytis, kur jį grojate paprastais akordais. Jis pravartus ne tik kaip pradžiamokslis, bet ir kaip pramankšta prieš kiekvieną užsiėmimą. Pravartus ir kitu aspektu: šis ritminis grojimas prasideda lėtu tempu, kuris palaipsniui yra greitinamas, o pakankamai gerai "įsivažiavus" ir grojant dideliu tempu - nori nenori įsijungia diafragminis kvėpavimas, kurį pradedantiesiems lavinti yra gerai.
Traukinio ritmo grojimas yra labai populiarus tarp diatoninių armonikėlių, kuris plačiai naudojamas tiek bliuze, tiek kantri muzikoje. Yra ištisi kūriniai dedikuoti traukiniui arba kur visas kūrinys yra atliekamas mėgdžiojant traukinį, pavyzdžiui: "Orange Blossom Special", kurį nuostabiai armonikėle atlieka įžymus amerikos muzikantas Charlie McCoy arba man labai imponuoja Rachelle Plas atlikimo variantas. Tačiau šis kūrinys reikalauja gerų grojimo įgūdžių, tad naujokams galima tik seilę pavarvinti ir duoti peno ausims. Kiti pavyzdžiai su traukinio ritmo variacijomis: Carlos Del Junco - Another Man Done Gone , Juzzie Smith - Train Ride,  Joe Filisko & Eric Noden - I.C.Special, Sonny Terry - Freight train, Paul Butterfield - Mystery Train ir t.t. Turint noro, galima ir daugiau panašių pavyzdžių rasti.

Šioje temoje norėčiau pasidalinti keliais paparastesniais traukinio ritmo variantais.
Pirmas jų bus visiškai paprastas ir aktualiausias "visiškai žaliems" - grosime akordais, be artikuliacijos:
a) -123 -123 +123 +123 -123 -123 +123 +123
b) galima variacija - su kiek "kapotu" ritmu dozuojant orą.
Nuoroda į video!

Antras variantas bus lygiai toks pats, tai yra du įtraukimai ir du išpūtimai, tik su artikuliacija - naudosime artikuliuojamus žodelius "takatuka" arba "nakatuka", t.y. įkvėpimo metu tartum mažais gurkšneliais trauksite orą artikuliuodami, lyg skiemenuodami:
a) variantas: traukiant artikuliuojam "na-ka" (arba ta-ka), o iškvėpimo metu "tu-ka".
b) variantas: įkvėpimo metu artikuliuositi ilgesnį variantą, tai yra abi ankstesnio varianto dalis ir tai susidės iš 4 mažų oro gurkšnelių arba skiemenų (įtraukimų) traukiant artikuliuojam na-ka-tu-ka, o iškvėpimo metu "ta-ka-tu-ka"
 Kaip minėjau, galima variacija: tiek įkvepiant, tiek iškvėpiant, abejais atvejais artikuoliuoti vieną ir tą patį - "takatuka".

Trečias variantas bus pagal įžymų armonikėlės atlikėją Jerry Portnoy, kur naudosime artikuliaciją "hada". Pradžiai (a variantas), kad lengviau išmokti, šį variantą galite pradėti be artikuliacijos - paprastais akordais. Šio varianto įpatumas - tas, kad yra paslenkama armonikėlė link pirmųjų kiaurymių:
a)
-234 -234 +234 +234 -123 -123 +234 +234
b) su artikuliacija "hada":
-234 -234     +234 +234     -123  -123     +234  +234
  -ha  da        + ha      da      -ha     da       + ha      da

Galima vietoje 234 akordo naudoti 345, tai nėra itin svarbu, dabar svarbu ritmas, o kurie akordai jums labiau tinka tokį ir naudokite.

Ketvirtas variantas bus lyg išvestininis iš trečiojo, bet bus kaitaliojamas grojimas akordais su pavienėmis natomis. Tad šis variantas nors ir nesudėtingas, tačiau yra kiek aukštesnio lygio nes reikia gebėjimo groti pavienėmis natomis, tai yra:
-234 -234 +234 +234 -1 -1 +234 +234

Penktas traukinio ritmo variantas bus kiek kitokio ritmo, kur nebus dviejų mini įkvėpimu ir dviejų iškvėpimų pradžioje, o štai toks:
a)
-234 +234 -1 -1 +234 +234
b)
-234 +234 -1 -1 +234

Pabaigai paminėsiu jog pabandę ir pramokę visus variantus galite kombinuoti juos - tai jūsų laisvės ir kūrybingumo reikalas. Keičiant variantus, jų tarpuose galite įterpti kažkiokias melodijų frazęs ar visus sakinius, tai gali būti grojimas pavienėmis natomis ar akordais, vėlgi - jūsų kūribingumo ir gebėjimų reikalas. Vėliau pramokę efektų (žr. temą "Pirmieji efektai"), galite ir juos įterpti, pavyzdžiui efektą "ua ua" vietoje garvežio švilpuko imitacijos.
Grojant traukinio ritmą įsivaizduokite garvežį, kuris įsibegėja palaipsniui, tai yra ne iš karto - taip ir jūs grojimo pradžioje grokite ramiau, lėčiau ir tik palaipsniui didinkite tempą. Taip pat įsivaizduokite jog jūs esate tolumoje ir klausotės lekiančio traukinio, kuris vingiuoja savo taku, kur jo kelią nuo jūsų kaikur užstoja medžiai ar kalvos. Taip ir jūs: atkartodami traukio ritmą armonikėle kartais grojimo garsą pritildykite, o kartais vėl pagarsinkite - taip grojimas bus "gyvesnis".

Visi šie traukinio ritmo armonikėle pavyzdžiai mano YouTube kanalo grojaraštyje

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą